maanantai 30. marraskuuta 2015

10. Pysy aina innovoijana ja luovana, älä koskaan kangistu. En meidän kouluun lisää vastarintaa halua.



Luovuus organisaatiossa

Pohdimme sitä, että jokaisessa organisaatiossa, olipa se pieni tai iso, on varmasti sekä muutosta kannattavia että vastustavia ihmisiä. Muutoksen vastustaminen voidaan kokea negatiivisena asiana, mutta on sillä hyviäkin puolia. Ideoille hitaammin syttyvät ihmiset pohtivat asioita yleensä moniulotteisemmin kuin uusiin ideoihin suinpäin ryntäävät ihmiset. Ehkä organisaatiossa on siis myös hyvä olla tällaisia "jarruja", jotka ajattelevat usein innostujia realistisemmin.

Sattuma ja huumori ovat varmasti asioita, jotka edesauttavat innovaatioiden syntymistä. Harva meistä pystyy tuottamaan uusia ideoita ja keksintöjä pakottamalla itsensä ajattelemaan luovasti. Erityisesti organisaation ilmapiiri on olennaisessa roolissa luovuuden kehittymisessä. Uusille ideoille ja ajatuksille avoin ilmapiiri rohkaisee sanomaan ajatuksia ääneen ja keskustelut voivat johtaa mitä monipuolisempiin ja toimivampiin ideoihin.

Tulevina koulumaailman ammattilaisina muutoksen johtaminen on mielestämme kiinnostava termi. Luennolla painotettiin sitä, että innovaatioille tulee tarjota tilaa ja johtajalla tulee olla kyky sietää jonkinasteista kaaosta, koska muutosta on kokonaisuutena vaikea hallita. Koulumaailmassa opettajia tulisi mielestämme rohkaista entistä enemmän luoviin ratkaisuihin ja uusien ideoiden kehittämiseen yhdessä. Toki niin koulussa kuin muuallakin, kiire ajaa usein luovuuden edelle. Ideana esimerkiksi uusien ja kokeneiden opettajien ideoiden yhteensaattaminen saattaisi synnyttää hyviä ja toimivia muutoksia koulujen toimintaan. Uusien oppien ja hyväksi havaittujen käytäntöjen yhdistämisellä voisi olla paljon tarjottavaa suomalaiselle koulumaailmalle. Koulunkin tulee olla kehittyvä organisaatio ja kehittyäkseen se tarvitsee innovaatioiden mukanaantuomaa muutosta.

Tulevaisuuden kannalta on olennaista se, että lapsia ja nuoria rohkaistaisiin keksimään innovaatioita. Tässä asiassa koululla on suuri merkitys. Kuinka koulu voisi ruokkia entistä enemmän oppilaiden luovuutta? Miten koulun ilmapiiristä saataisiin luovuutta ruokkiva? Tai kuinka opettajat voisivat edistää innovatiivista ajattelua luokkatyöskentelyssä? Nämä eivät ole mitenkään helppoja teemoja koulun hektisessä arjessa, mutta tulevaisuuden organisaatiokehityksen näkökulmasta näihin olisi hyvä kiinnittää huomiota. Toisaalta keksimistä ja luovuutta tulee jollain tavoin myös voida opettaa. Itse olemme kohdanneet opintojemme aikana useaan otteeseen tilanteen, jossa meille annetaan täysin vapaat kädet toteuttaa erilaisia projekteja. Tällainen luovuutta vaativa toiminta saattaa aiheuttaa pulmia, koska emme ole tottuneet moiseen. Mistä ideoinnissa kannattaa lähteä liikkeelle? Kuinka ajatuksista siirrytään käytännön tekoihin? Miten erottaa täysin epärealistisen idean toimivasta ajatuksesta? Näitä asioita olisikin hyvä pohtia jo lasten ja nuorten kanssa ja samalla rohkaista heitä kohti luovempaa ja innovatiivisempaa ajattelua.





http://kilta.sovelto.fi/knowhow/yleinen/oppiminen-ja-osaaminen-synnyttavat-ihmeita/

Nyt ei muuta kuin innovatiivisesti kohti erityisopettajuutta! :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti