maanantai 23. marraskuuta 2015

3. On meillä stereot, televisio, mikroaaltouuni ja orgaanisaatiokulttuuri. On pakastin, kahvinkeitin, mikroprosessori ja sensemaking.


Sensemaking

Yksi johtamisen tärkeimmistä ominaisuuksista on sensemaking eli niin sanottu tolkun tekeminen. Ensikuulemmalla tämä kuulosti meidän mielestämme erittäin järkeenkäyvältä sekä yksinkertaiselta asialta, mutta käytännössä erittäin monimutkaiselta, mutta tärkeältä asialta. Weickin tunnetuksi tuoma sensemaking-termi ei teoriassa ole sen kummempaa kuin ymmärtämistä, asioiden yhteyksien näkemistä sekä merkitysten tekemistä ja näiden tietojen jakamista muille. Saattaa kuulostaa helpolta, mutta voisimme veikata, että hyvien johtajien tulee olla tolkun tekemisen mestareita organisaatioiden pyörittämiseksi. Käsitteen ymmärtämistä auttoi luennolla käytetty tarraseinä, johon opiskelijoilla oli matala kynnys kirjoittaa etsimiään määrittelyjä käsitteelle. Nämä tulevat rehtorit jäävät kuitenkin vielä pohtimaan sensemakingin monimuotoisuutta.


Ryhmä vai tiimi?

Luennolla havahduimme siitä, että käsitteet tiimi ja ryhmä eroavat toisistaan. Keskeinen ero kyseisten käsitteiden välillä on siinä, että tiimillä yhteiset tavoitteet ja vastuut on selvemmät kuin ryhmällä. Lisäksi tiimin sisällä vallitsee psykologisia sopimuksia muun muassa toisia tiimin jäseniä kohtaan asetetuista tavoitteista ja odotuksista. Olennaista Liisa Huuskon mukaan on se, että tiimin jäsenet saavat tulosta aikaan tekemällä yhteistyötä. Yhteisvastuullisuus on olennainen osa tiimityötä ja se kehittyy hiljalleen, kun työryhmä muotoutuu ja kasvaa tiimiksi. Työryhmässä korostetaan jokaisen yksilön suorituksia, kun taas tiimissä pyritään yhteistyöhön ja yhdessä saavutettuihin tuloksiin. (Paanala 2013.) Mietimme tekemiämme psykologisia sopimuksia tämän ryhmätyön osalta ja totesimme, että odotamme toisiltamme samanlaista työskentelyä ja panostusta blogin työstämiseen kuin aiemmissa ryhmätöissämme.

Peilasimme tiimin käsitettä meille tuttuun koulumaailmaan. Olennaista mielestämme olisi se, että koulun henkilökunta muodostuisi aidosti toimivasta tiimistä. Sen sijaan, että jokainen opettaja pyrkisi itsenäiseen tuntien suunnitteluun ja koulumaailman haasteista selviytymiseen, tulisi yhteistyön voimaa korostaa. Vaikka opettajan ammatti on varsin itsenäistä työtä, tulisi opettamisesta ja oppimisesta varmasti kaikille osapuolille antoisampaa toimivan yhteistyön avulla. Mielestämme rehtorin tulisi koulun johtajana voimistaa koulussa vallitsevaa yhteistyön kulttuuria ja pyrkiä päämäärätietoisesti lisäämään ammattilaisten välistä yhteisvastuullisuutta.

Konfliktit

Meille kenelläkään ei tullut yllätyksenä se, että johtaminen sisältää paljon myös konfliktien selvittelyä. Se lieneekin yksi asia, jonka meistä jokainen kokee haasteeksi tulevaisuuden työtehtävissä. Luennolla käsitelty Half Way –malli sai meidät pohtimaan sitä, kuinka tärkeää joustaminen ja eri osapuolten näkemysten tasapuolinen arvioiminen on. Johtamisen lisäksi mallia voi hyödyntää myös muussa elämässä. Jo tällainen ryhmätyön tekeminen on tietyllä tavalla puolitiehen tulemista. Kaikilla meillä on omat näkemyksemme kurssilla käsiteltävistä aiheista, mutta silti pyrkimyksenämme on mahdollisia konflikteja ja ryhmässämme vallitsevaa innovatiivisuutta hyödyntämällä tehdä toimivaa yhteistyötä ja oppia yhdessä. Emme siis unitaristisen näkökulman mukaan tavoittele harmoniaa, vaan osaamme plutoralistisesti käydä asioita perinpohjaisesti läpi ja oppia toistemme mielipiteistä.



Luennon jälkeen pohdimme yhteistyötämme käsiteltyjen termien valossa. Olemme työskennelleet samana ryhmänä jo useammassa eri ryhmätyössä ja meistä on muodostunut toimiva tiimi, jossa tiedämme toistemme tavat ja tyylit toimia. Toimimme paineen alla hyvin yhteen ja tuotamme yhdessä tulosta. Huuskon "tiimin suorituskäyrällä" koemme olevamme jotain todellisen ja huipputiimin välillä. Rehtorin pätevyyden saaminen on meille tänä talvena ennen kaikkea yhteinen ponnistus, jota kohti pyristelemme yhteistuumin. 

Lähteet:
Paanala, R. 2013. Sopiva tiimi: lyhennelmä tri Liisa Huuskon väitöskirjasta, http://www.elisanet.fi/ristopla/90sopivatiimi.html






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti