torstai 29. lokakuuta 2015

1. Nyt se alkaa, nosta jalkaa reksitietä kuljetaan!

Tätä blogia kirjoittaa neljä tulevaa erityisopettajaa ja tänä vuonna tavoitteemme on suorittaa rehtorin pätevyyteen vaadittava opintokokonaisuus eli opetushallinnon sivuaine. Valitsimme Johtamisen perusteet –kurssin, koska toivomme, että tämä kurssi antaa käytöllistä näkemystä toimia rehtorina. Sivuaineopinnoista ”Johtamisen perusteet –kurssi” tarjoaa toivottavasti tietoja ja taitoja, joita voi siirtää tulevaisuudessa myös koulun johtamiseen.  Haluaisimme sisäistää hyvälle johtajalle ominaisia piirteitä ja johtamistapoja sekä edistää tulevaa johtajuuttamme. Kurssin aikana olisikin erityisen tärkeää oppia teoriaa, jota voimme soveltaa koulun johtamisessa. Tulevina erityisopettajina ja rehtoreina aiommekin keskittyä kurssin aikana niin omassa oppimisessamme kuin täällä blogissa juuri koulumaailman johtamiseen.

Kurssin aikana haluisimme sisäistää teoriaa johtamisesta, koska se on perusta käytännön osaamiselle. Meillä on kokemusta alaisena olemisesta ja näkemyksiä niin hyvästä kuin heikommasta johtamisesta.  Omien kokemustemme valossa meidän on helppo peilata kurssilla käsiteltäviä teorioita käytännön tapahtumiin. Työmaailmassa olemme kohdanneet paljon pelolla johtamista ja erityisesti asennetta siitä, että olemme on helposti korvattavissa. Lisäksi olemme työskennelleet organisointikyvyttömien johtajien kanssa, mikä on näkynyt muun muassa yleisenä tietämättömyytenä vastuualuissa. Kokemustemme mukaan hyvä johtaja näyttää puolestaan sen, että hän luottaa alaisiinsa ja antaa tilanteen tullen positiivista ja rohkaisevaa palautetta. Lisäksi hyvä johtaja mielestämme on reilu, helposti lähestyttävä ja varma omasta tekemisestään.   

Hyvä johtajuus on asia, jota kohti haluamme tämän kurssin edetessä kasvaa. Tavoitteenamme on siis oppia tulevien luentojen ja tämän oppimispäiväkirjan myötä teoriaa siitä, miten toimia hyvänä johtajana. Ensimmäisellä luennolla yksi käsitellyistä aiheista oli juuri tämä. Mielestämme tärkeitä ominaisuuksia koulumaailmassa toimivalle johtajalle ovat innovatiivisuus, esimerkin kautta johtaminen ja koulumaailman tunteminen. Lisäksi rehtorin tulee olla helposti lähestyttävä ja hänen tulee arvostaa alaisiaan. Tilannetaju, vuorovaikutustaidot ja ymmärrys tilannesidonnaisesta johtajan roolista ovat olennainen osa ammattitaitoisen rehtorin toimintaa. Hyvän johtajan täytyy osata luoda toimiva työskentelyilmapiiri ja kohdentaa kaikkien työntekijöiden toiminta kohta yhteistä, yhdessä määritettyä tavoitetta. Taitava organisointi ja asioiden tasapuolinen delegoiminen ovat keinoja edistää positiivista tiimihenkeä ja toimivaa johtajakulttuuria. Itsereflektio on ensiarvoisen tärkeä seikka, koska mielestämme hyvän johtajan tulee osata tarkastella myös omaa toimintaansa kriittisesti ja pysyä ajan hermolla. 


Seuraavissa teksteissä pohdimme luennoilta ja oppimateriaaleista nousevia teemoja. Tavoiteenamme on siis peilata teoriaa niin aikaisempiin kokemuksiimme ja tulevaisuuden roolimme mahdollisina koulun johtajina.


Kuva: http://www.bananapress.fi/virtanen-sosiaalista-mediaa-p-2766.html